Alapítványunk első alkalommal hirdette meg ezt a képzést ingyenesen autista gyermeküket nevelő szülőknek. Szinte pillanatok alatt betelt a keret, így gondolkodunk a folytatásban. A mentorszülők elsősorban azoknak a szülőknek nyújtanak segítséget, akiknek frissen diagnosztizálták a gyermeküket autizmus spektrumzavarral, és ezzel kapcsolatosan rengeteg kérdésük van, vagy tele vannak bizonytalansággal, félelmekkel. Amit egy mentorszülő nyújtani tud, az a tapasztalat, amivel rendelkezik, ami által mindenki másnál hitelesebb segítséget tud nyújtani, hiszen megélt már hasonló élethelyzetet, mint az őt megkereső sorstárs szülő. A tapasztalati tudást a tréning kiegészítette még olyan speciális elemekkel, mint az empátia készségszintű használatának gyakorlása, vagy az asszertív kommunikáció, a kérdéstechnika, a tanácsadás alapjai, melyek még inkább segítik a mentorálás folyamatát.

Angyaltársam Matolcsi Zsuzsa is részt vett a képzésen és kértem, ossza meg velünk tapasztalatait:

„A képzésre azért jelentkeztünk, mert segíteni szeretnénk azoknak a szülőknek, akik nemrég kapták meg a diagnózist, amelyből megtudták, hogy gyermekük autista.

A képzés arra irányult, hogy felkészítsenek minket erre a segítő/mentor szerepre. Egyrészt már azzal segítünk, hogy mivel mi magunk is autista gyereket nevelünk, hitelesen beszélhetünk arról, hogy hogyan lehet túllépni a "gyászon" és hogy lehet élhető, sőt boldog életet élni ilyen helyzetben is. Másrészt viszont el kellett sajátítanunk  jó pár mentorszülői kompetenciát. Tanultunk a meghallgatás képességéről (empátia, aktív figyelem,) a hatékony információátadásról, arról, hogy hogyan kérdezzünk, hogyan adjunk visszajelzést.

A legnagyobb élmény maga az érzelmekkel és kérdésekkel teli közös munka volt, 15 másik nővel, asszonnyal, feleséggel és mindenekfölött édesanyával.”

A bejegyzés trackback címe:

https://egyuttazeselyegyenlosegert.blog.hu/api/trackback/id/tr233021323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása