Skanzen mindenkinek!

 2011.07.28. 09:31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus elsejétől a szentendrei Skanzen immáron akadálymentesítve is elérhető a látogatók számára. 

1993-tól működik a Láss a kezeddel, hallj a szemeddel! elnevezésű program, melynek része egy a vak látogatók részére létesített tapintható kiállítás és egy a siketek részére kialakított fejlesztő program. Az egyes tájegységek bejáratánál tapintható kerámia-térkép a vakokat és gyengénlátókat segíti a tájékozódásban, valamint a kifejezetten nekik fenntartott kiállítótér a Nyugat-Dunántúl tájegység bagdali lakóházában, ahol minden tapintható, megfogható. A hozzá kapcsolódó Skanzen vasút peronjain pedig 6 db lift segíti a mozgássérültek mozgatását a Skanzen Vonatra.

Jelen projekt célja, hogy minél többféle lehetőséget teremtsen a speciális közönségnek a múzeumlátogatás élményének megélésére. A fejlesztés tartalmazza az ügyfélfogadás kulturált, biztonságos és valamennyi fogyatékkal élő csoport számára egyaránt igénybe vehető feltételeinek biztosítását, a múzeum új bejáratának parkoló, jegypénztár és adaptált mosdók kialakítását.
A múzeum irodaépületében található Néprajzi Látványtárba és a Skanzen Galériába jutnak el problémamentesen a fogyatékkal élő látogatók. A bejárathoz közel épül egy mozgássérülteknek is alkalmas parkoló - mely autó és busz fogadására is képes -, ahonnan kényelmes út vezet a kiállítóterekhez, valamint a téli nyitva tartás ideje alatt is könnyedén közelíthetőek meg a múzeum tájegységei. A sétaút kialakítása mellett dombornyomott Braille-írásos feliratokat, a mozgásukban korlátozottak kényelmét elősegítő jegypénztár és információs pultot alakítottak ki.

A múzeumi tájékozódást egyúttal egy speciális múzeumi térkép is elkészül, ami Braille-írással és nagy betűméret, jelnyelvű videó, hanganyag, rövid és egyszerűsített,  valamint egyszerűsített szöveg képekkel és piktogramokkal lesz kiegészítve. Az internet, mint elsődleges információforrás, a fogyatékkal élők tájékoztatásában is nélkülözhetetlen. A Skanzen honlapját is akadálymentesítik biztosítva a tájékoztatást adaptált eszközzel a különböző fogyatékossági típusok szerint.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyuttazeselyegyenlosegert.blog.hu/api/trackback/id/tr573106496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása